Olifant sterft tijdens toeristenritje Cambodja


  Olifant Sambo had op het moment van de hartaanval veertig minuten in de hitte gewerkt. De temperatuur in het gebied was op dat moment rond de 40 graden. Dierenliefhebbers eisen een onderzoek naar het incident en vragen zich af waarom een oude olifant van rond de 40-45 jaar gedwongen wordt toeristenritjes te doen.

  Het dier werd al vijftien jaar ingezet door de Angkor Elephant Company voor het rondrijden van toeristen. De manager van het bedrijf laat weten dat iedereen erg getreurd is over de dood van Sambo. „Een dierenarts heeft geconcludeerd dat ze gestorven is aan een hartaanval als gevolg van hoge temperaturen en gebrek aan wind.”

  Op Facebook verschenen foto’s van olifant Sambo die dood op de grond ligt. De foto’s zijn inmiddels ruim 8100 keer gedeeld.

  Dit leidde tot een
  online petitie tegen het inzetten van olifanten in de toeristenindustrie van de Angkor Wat-complex. Inmiddels is de petitie door meer dan 14000 mensen getekend. In de petitie staat dat de dood van Sambo de laatste wake-up-call moet zijn voor de toeristenindustrie om deze verschrikkelijke praktijken te stoppen. APSARA, de instantie die het complex beheert en beschermt, wordt opgeroepen lering te trekken uit het incident.

  „Olifanten zijn wilde dieren en daar dien je geen ritjes op te maken”, zegt een woordvoerder van World Animal Protection Nederland, die zich al meerdere jaren hard maakt voor het afschaffen van olifantenritjes. „Amusement met wilde dieren is per definitie een foute zaak. Olifanten in deze toeristische gebieden worden afgericht voor dit soort praktijken; worden uitgebuit en daar hebben wij grote bezwaren tegen. Als je graag een olifant wilt zien, ga dan naar een safaripark en pak een verrekijker om te zien hoe mooi ze zijn.”